Is online piano leren nuttig?

      No Comments on Is online piano leren nuttig?

Online piano leren

Woon je niet in Hoogeveen, Drenthe of omstreken? Dan is het misschien lastig om iets met mij af te spreken. Gelukkig zijn er ook online een paar uitstekende pianoleraren te vinden die je de basisbeginselen aan de hand van bijvoorbeeld een videocursus kunnen bijbrengen. Ik snap je vraag: leer je dan wel echt wat? Is zo’n cursus het geld waard?

Speel in je eigen tempo

Een groot voordeel van online piano leren spelen is dat je kunt spelen in je eigen tempo. Je kunt de lessen bovendien volgen wanneer jij daar tijd en zin in hebt. Met een fysieke leraar moet je natuurlijk iets afspreken volgens een planning. Heb je een drukke levensstijl, dan komt dat niet altijd even goed uit.

Online kun je oefenen wanneer je maar wilt. Meestal heeft een online cursus een reeks aan filmpjes. Die filmpjes zijn al opgenomen en staan altijd tot je beschikking. Een prima manier van leren, wat dat betreft. Een nadeel heeft het wel: je kunt niets aan de pianoleraar vragen terwijl je speelt. Dan zou je met elkaar moeten videobellen.

Online piano leren kost minder geld

Online pianolessen zijn relatief goedkoop. In ieder geval goedkoper dan persoonlijk spelen met een pianoleraar die bij je thuis komt. Daarnaast is er online best wel wat concurrentie onder pianoleraren, waardoor ze bijna verplicht zijn hun prijzen aan te passen. Daar kun je dus je voordeel mee doen.

Nog mooier: je kunt de basisprincipes zo goed als gratis leren. Je vindt online veel informatie. Niet alleen op websites, waar de theorie wordt besproken, maar ook op YouTube, waar je direct ziet hoe je speelt en hoe je praktisch aan de slag kunt gaan.

Er zijn ook allerlei apps te vinden waarmee je het spelen kunt oefenen en je voortgang kunt bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan Flowkey, Grand Piano, Piano+, Simply Piano of Piano Guru. Niet al deze apps zijn gratis, maar ze kosten vaak maar een paar euro. Zeker de moeite waard, dus.

Verschillende stijlen leren

Online piano leren is nuttig voor mensen die verschillende stijlen willen leren. Vaak denkt men bij piano spelen vooral aan de klassieke stijlen. En hoewel klassieke pianomuziek een goede basis legt om andere stijlen te kunnen spelen, is het niet voor alle leerlingen geschikt. Wil je liever pop of kinderliedjes spelen, dan kan dat ook. Je kunt leren spelen wat je maar wilt, in plaats van beperkt te zijn tot één stijl.

Overigens: je kunt ook met mij als fysieke leraar verschillende stijlen spelen. Heb je liever alsnog persoonlijke begeleiding en wil je een persoonlijke speelstijl ontwikkelen, dan help ik je natuurlijk graag. Daarvoor hoef je niet per se online te leren spelen.

Online is veel te vinden

Je kunt op het internet behoorlijk wat bronmateriaal vinden. Videolessen, bladmuziek, voorgespeelde mp3-bestanden: met een beetje goed zoeken vind je het zo. Je kunt op die manier een heel persoonlijke leerervaring samenstellen. Het is een beetje shoppen: je kiest de middelen die het best bij jouw manier van leren passen.

Al met al is online spelen dus een prima manier om de basisprincipes van het pianospelen te leren. Het is misschien niet zo gedetailleerd als fysiek piano spelen, maar voor de meeste mensen zal het een prima uitkomst zijn.

About Theo Moorrees

Hello world, my name is Theo Moorrees I,M a teacher from Hoogeveen, located in the Netherlands. My mission here on the internet is to help people who want to start playing the keyboard. I will use all of my knowledge, experience, and passion to take their keyboard and piano playing to the next level so that they can enjoy playing their own music. That is my mission and goal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *