Motivatieproblemen bij het oefenen van keyboard of piano

Een van de grootste problemen die ik tegenkom bij leerlingen bij mijn muzieklessen, is dat de motivatie verdwijnt. Het is niet ongewoon dat leerlingen zich overweldigd voelen. Soms boeken ze geen vooruitgang en lopen ze vast. Dat werkt niet heel bemoedigend. In deze tekst bespreek waarom motivatieproblemen voorkomen.

Motivatieproblemen bij keyboard- en pianoles: waarom ontstaan die?

Er zijn verschillende redenen waarom motivatieproblemen kunnen optreden bij keyboard- of pianoles. Wanneer je als leerling weinig vooruitgang boekt, is dat niet bemoedigend. Als leerlingen steeds dezelfde oefeningen moeten herhalen zonder enige variatie, wordt de les al snel saai. Het kan ook zijn dat ze afgeleid zijn door andere activiteiten.

Een gebrek aan motivatie komt vaker voor dan je denkt. Voor sommige leerlingen is het moeilijk om zichzelf te aan te moedigen om de tijd te nemen om te gaan oefenen. Dit kan te maken hebben met een druk schema of simpelweg de behoefte aan afwisseling. In sommige gevallen kan ook de leeromgeving een belemmering vormen voor motivatie.

Motivatieproblemen: hoe kun je ze overwinnen?

Bedenk een doel dat je wilt behalen: ‘Ik wil binnen drie weken het liedje ‘Für Elise‘ van Beethoven leren spelen’ is een voorbeeld van een goed geformuleerd doel. Door het doel specifiek en meetbaar te maken, kun je jezelf beter richten op wat je wilt bereiken. Zo kun je ook je voortgang bijhouden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je doelen haalbaar zijn, zodat je niet wordt overweldigd.

Blijf gemotiveerd met afwisseling

Een andere manier om gemotiveerd te blijven tijdens het oefenen is door afwisseling in je oefeningen aan te brengen. Probeer liedje A te spelen en daarna liedje B. Kies een stuk dat je nog niet eerder hebt gespeeld, om jezelf uit te dagen. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en om nieuwe technieken te ontwikkelen.

Vind de juiste motivatiebronnen

Ga op zoek naar de juiste motivatiebronnen. Misschien kun je jezelf motiveren door naar muziek te luisteren die je inspireert, of door naar video’s van getalenteerde pianisten te kijken. Je kunt ook inspiratie vinden in concerten of optredens van andere musici. Als je de kans hebt om een concert bij te wonen of om een professionele pianist te zien spelen, kan dat zeker helpen om weer gemotiveerd te raken.

Je kunt ook proberen om een pianomaatje te vinden. Dit kan een vriend zijn die ook piano speelt, of misschien kun je lid worden van een muziekschool of pianogroep. Door samen te spelen en elkaar te ondersteunen, kun je elkaar motiveren om te blijven oefenen en je vaardigheden te verbeteren.

Beloon jezelf

Ten slotte is het belangrijk om jezelf te belonen voor je inspanningen en successen. Jezelf belonen met wat lekkers of een fijne vakantie, kan je motiveren. Beloning werkt altijd. Zowel bij mensen als dieren.

Conclusie

Motivatieproblemen zijn normaal tijdens het leren van keyboard- en pianoles, maar ze hoeven je niet te ontmoedigen. Door doelen te stellen, de juiste motivatiebronnen te vinden en jezelf te belonen, voorkom je motivatieproblemen. Met de juiste aanpak en een beetje toewijding, speel je straks de sterren van de hemel.

Een mooie uitdaging voor jezelf: dit liedje leren spelen.

Amelie Franse film

About Theo Moorrees

Hello world, my name is Theo Moorrees I,M a teacher from Hoogeveen, located in the Netherlands. My mission here on the internet is to help people who want to start playing the keyboard. I will use all of my knowledge, experience, and passion to take their keyboard and piano playing to the next level so that they can enjoy playing their own music. That is my mission and goal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *