6 gouden tips voor een leukere pianoles

6 gouden tips

Stel realistische doelen

Het is belangrijk dat je realistische, haalbare doelen stelt. Als je bijvoorbeeld net begint met pianoles, is het on ondenkbaar dat je binnen een week jouw favoriete liedje kunt spelen. Stel in plaats daarvan kleine doelen, zoals het spelen van Sinterklaas liedjes of het oefenen van een nieuw akkoord . Beloon jezelf wanneer je deze doelen bereikt en ga dan verder met het stellen van nieuwe doelen. Ben je tevreden? Dan kun je verder kijken naar een nieuw doel. Zo ga je steeds een stapje verder in de pianoles.

Ervaar de muziek

Een van de beste tips voor een leukere pianoles, is het opdoen van inspiratie.
Luisteren naar de piano muziek van beroemde pianisten kan een geweldige manier weer gemotiveerd te raken. Zoek naar muziekstukken die je aanspreken en die passen bij jouw niveau. Bedenk hoe jij ze ook zou kunnen spelen. Bezoek eens een concert en ervaar de muziek live. Dat inspireert je om harder te werken aan je eigen technieken.

Je kunt ook naar concerten gaan en de muziek live ervaren. Door te luisteren naar muziek die je mooi vind, blijf je gemotiveerd om te leren en te verbeteren. Met recht is het één van mijn gouden tips.

Speel eens samen!

Andere muzikanten kunnen ook een geweldige bron van motivatie zijn voor beginners. Door lid te worden van een pianoclub of pianoforum, zie je hoe anderen spelen. Vraag gerust om advies. Sociale media kunnen je ook helpen. Op Facebook vind je bijvoorbeeld groepen met andere pianisten. Door jezelf te omringen met anderen die pianoles hebben, of al op een hoger niveau spelen, raak je meer gemotiveerd en geïnspireerd.

Maak tijd vrij om te oefenen

Pianoles is alleen succesvol als je zelf ook veel oefent. De meeste studenten hebben het excuus: ‘Ik had geen tijd om te oefenen.’ Waarmee ze eigenlijk zeggen: ‘Ik vond iets anders belangrijker.’ Maak de pianoles weer belangrijk, door er tijd voor vrij te maken. Alleen zo kun je je techniek verbeteren. Zet in je agenda wanneer je gaat oefenen. Elke dag uren pingelen hoeft niet, maar een goed schema kan je wel helpen om stappen te zetten.

Experimenteer met nieuwe technieken

Een ander veelvoorkomend probleem waar beginnende pianoleerlingen mee te maken hebben, is het ontbreken van regelmaat in hun oefenroutine. Het kan een uitdaging zijn om elke dag de tijd en energie te vinden om te oefenen. Zeker als je andere verantwoordelijkheden en verplichtingen hebt. Regelmatig oefenen is een van de beste tips om je pianoles tot een succes te maken.

Kleine stappen zetten

Als baby heb je eerst leren kruipen, voordat je liep. Daarom is het ook een van mijn tips voor pianoles: begin met kleine doelen, zoals 10 minuten per dag oefenen. Verhoog later de frequentie van je oefensessies. Maak een oefenschema, passend bij jouw dagelijkse routines. Zo help je jezelf op koers te blijven. Zorg ervoor dat je het oefenen voorrang geeft op andere zaken en behandel het als een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine.

Kies liedjes die jij leuk vindt en passen bij jouw huidige niveau

Waarom zou je iets spelen wat je saai vindt? Pianoles is juist leuk als je iets speelt wat je leuk vindt, en bij jouw niveau past. Het is daarom een van mijn zes tips. Kies liedjes die je leuk vindt om te spelen. Met uitdagende oefeningen kun je proberen een stapje verder te gaan. Je kunt ook experimenteren met verschillende speelstijlen, genres en technieken. Onthoud dat het leren bespelen van de piano een leuke en lonende ervaring zou moeten zijn, geen hels karwei. Pas je deze 6 tips voor pianoles toe? Dan word je echt een sterspeler!

Natuurlijk help ik je als keyboard- en pianodocent ook graag met deze tips aan de slag te gaan.

About Theo Moorrees

Hello world, my name is Theo Moorrees I,M a teacher from Hoogeveen, located in the Netherlands. My mission here on the internet is to help people who want to start playing the keyboard. I will use all of my knowledge, experience, and passion to take their keyboard and piano playing to the next level so that they can enjoy playing their own music. That is my mission and goal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *